Ékszerek tisztítása

ARANYOZOTT ÉKSZER

Tisztítása, használata

Az aranyozás azt jelenti, hogy valamilyen módszerrel – manapság galvanikus úton – vékony, néhány mikrométeres arany réteget visznek fel a tárgy felületére.

A aranyozott ékszerek levegővel való érintkezésre a természetes oxidációs folyamat nem, vagy csak nagyon sokára indul be. A folyamat sebességét számos tényező befolyásolja, például a bevonat vastagsága, az ékszer viselőjének bőrtípusa, a levegő páratartalma, továbbá az, hogy használója milyen gyakorisággal viseli az ékszert, illetve hogy hol és miként tárolja azt.

Az alábbiakban néhány ötlettel segítünk Neked abban, hogy miként kezeld kedvenc ékszereidet, hogyan õrizd meg tartósságukat és csillogásukat, hogy azok mindig úgy nézzenek ki, mint új korukban.

Aranyozott ékszeredet ne érje tartósan víz vagy más folyadék. Különösen óvd sós víztől, gyógyvíztől, klórtól, vegyszerektől, parfümtől, krémtől, szappantól és egyéb tisztítószerektől. Fürdés előtt tehát mindenképpen vedd le, és soha ne permetezd parfümödet közvetlenül az ékszerre.

Szükség esetén tisztítsd ékszertisztító kendővel, vagy langyos vízzel. Töröld szárazra és fényesítsd puha kendővel, hogy még sok-sok évig örömödet lelhesd bennük!

Más ékszerekkel együtt nem használható. Illatszerrel ,vegyszerrel nem érintkezhet. Minden használat után langyos vízzel öblítsük el.Az emberi izzadság sót tartalmaz ez a bevonatot megmarhatja, felpuhíthatja ami következtében kopás jöhet létre! 

TÁROLÁS

Amikor nem viseled az ékszereket, tárold saját lezárt dobozukban, így azok biztosan nem sérülnek meg. Ne tárold az ékszereidet párás, meleg helységekben, soha ne tartsd a fürdőszobában!

 

Hogyan ápoljuk az ékszereinket?

 ------------------

 

 

Ahhoz, hogy ékszereikben minél tovább örömüket lelhessék, fontos, hogy betartsanak néhány egyszerű alapszabályt:

  • Az ékszereket ékszertartóban tároljuk, vagy selyem, esetleg bársony tasakban. A legjobb ha darabonként egymástól elválasztva.
  • Ékszerünket ne tegyük ki vegyi anyagok hatásainak.
  • Ékszerünknek árthat a parfüm, tehát soha ne kerüljön közvetlenül a felületére.
  • A legtöbb ékszerre a klóros, termál vagy tengervíz sincs jó hatással, károsítja a fém felületét valamint a köves díszítést. (A túlzottan klóros víz vagy a tengervíz kizárólag az arany és titán ékszerekre nincs hatással).
  • Az ékszereket csak olyan vegyületekben tisztítsuk, valamint olyan törlőkendővel, amely erre alkalmas. Speciális törlőkendők, tisztítószerek és krémek választéka széles. Ha nem biztos a választásban, bármelyik ékszerüzletben szakszerűen megtisztítják ékszerét.
  • Ékszereinkre ne gyakoroljunk erőt.

 

Arany ékszerek esetén nem szükséges a rendeszeres, speciális gondoskodás. Általánosan tiszta víz alatt mosószerrel tisztán tartható. A tisztítás végén leöblítjük és hagyjuk megszáradni. Az arany ékszereinkhez ajándékként egy speciális törlőkendőt csomagolunk, az ékszer fényezésére. Azt javasoljuk, csak ezzel a kendővel tisztítsd az ékszereid. Ennek köszönhetően hosszan vakítóan fényes marad a felülete. Zsíros szennyeződés esetén alkohollal tisztítsuk majd egy vékony törlővel töröljük szárazra az ékszert.

 

Az ezüst ékszerek igénylik a legtöbb figyelmet. Az ezüstből készült ékszert ne tartsuk szabadon, speciális bársony vagy selyem tasakban, eselteg ékszertartóban tároljuk. A leggyakoribb probléma a felület feketedése. Az ezüst felületen oxidáció megy végbe, amely természetes folyamat, viszont ha kellőképen odafigyelünk rá, akkor ez megelőzhető. A feketedés megelőzése érdekében, gyakran ródiumot adnak az ezüsthöz. Így a ródiummal kezelt felület biztosítja az ékszer tartósságát, nagyobb erősséget, magasabb fényességet, ellenállását oxidációval, a környezeti hatásokkal szemben. Az ékszer változatlan fényét még ez az eljárás sem tudja biztosítani, ez egy természetes folyamat, nem pedig gyártási hiba. Drogériákban is elérhető az ún. "ezüst fényező" oldat, amely segítségével tisztítható és fényesíthető a felület. Pár percen belül az ékszer olyan fényes lesz mint új korában.

 

Ezüstözött ékszerek


Az ezüstözött ékszer feketedése (esetenként sárgulása) abból adódik, hogy nedvesség hatására a levegő kéntartamával a felületen ezüst-szulfid keletkezik. A legegyszerűbb módszer az ékszer fogkrémmel történő óvatos tisztítása.

Az ezüstözött felületen vékony ezüstréteg található, melyet az ezüsttisztító folyadék lemarna. A fogkrém viszont olyan apró szemcséjű, hogy csak az ezüst-szulfid réteget távolítja el, így fényesítve ki az ékszert. Bármilyen fogkrém megfelelő. Egy régi nem használt fogkefének a hegyére nyomjunk egy fél borsónyi fogkrémet, enyhén vizezzük be és kezdjük el apró, finom, körkörös mozdulatokkal letisztítani az ékszer felületét. Ha már nagyon habos, le kell öblíteni róla a habot, ekkor fogjuk látni, hogy kell-e még folytatnunk a tisztítást vagy sem... Ha tisztítás közben a hab is befeketedett, az jó jel, hiszen eltávolítottuk a szennyeződést.

Az ezüstözött rézből készült ékszereket légmentesen záródó fa-, fém dobozkában vagy kis tépőzáras zacskóban tároljuk, így megakadályozhatjuk, hogy besárguljanak, befeketedjenek, vagy legalábbis jelentősen lecsökkenthetjük ennek az esélyét.
Ezüstözött ékszerekre semmiképpen se fújjunk parfümöt, illetve ne fürödjünk vagy aludjunk bennük!

 

Réz ékszerek tisztítása

A réz könnyen oxidálódik viselés közben, vagy akár párás levegőn is.  Az ékszerek sima vízzel való lemosása alkalmazható, de mosogatáshoz, tisztálkodáshoz vegyük le. A természetes feketedést megszüntethetjük,ha puha kendővel alaposan áttöröljük.Vizzel való érintkezés esetén szárítsuk meg.

Egy másik tisztítási lehetőség, ha 10 százalékos ételecetet és konyhasót használtunk a tisztításához. Tegyünk egy kis tálkába kb. fél deciliter ecetet és egy csapott kiskanál konyhasót. Keverjük el a sót, hagyjuk az ecetben feloldódni, majd a folyadékkal alaposan törölgessük át a réztárgyat. Olyan tisztítókendőt használjunk, amely nem hagy nyomot a réz felületén. A dörzsszivacstól a tárgy felülete karcolódhat.